Deze maand zet ik boekenliefhebbers in het zonnetje! Dat lezen en/of schrijven leuk is, wisten we al, maar waarom doen we het? En hoe is de passie bij verschillende boekenwurmen begonnen? We komen er deze maand achter! Vandaag lezen we over de passie van Schrijfster Petra Doom.

Zou je jezelf kort voor willen stellen aan iedereen die jou nog niet kent?
Ik ben Petra Doom en ik schrijf de reeks Overstekers: urban fantasy, met in de hoofdrol bemiddelaarster Mirabel. Zij leeft in onze wereld, maar is afkomstig uit de magische wereld Aeterna. Ze sust conflicten tussen mensen en Overstekers – wezens die net als zij via Portalen naar onze wereld zijn gekomen: faunen, daimonen, pixies, watergeesten… mensen kennen hen alleen uit verhalen, en dat willen ze graag zo houden. Mirabel slaagt erin om de meeste problemen geruisloos op te lossen. Maar dan wordt ze geconfronteerd met een heel ernstige zaak – er is een moord gepleegd, en krijgt ze ook nog eens bezoek uit Aeterna…
Naast schrijver ben ik een verwoed lezer, experimenteer ik graag met baksels, bezoek ik fantasyfestivals in zelfgemaakte kostuums en speel ik graag gezelschapsspelletjes.

Foto: Koen Broos

Hoe is je passie voor boeken ooit begonnen?
Dat heb ik me al meer dan eens afgevraagd, en ik heb er geen antwoord op. Ik ben al gek op boeken zolang als ik me kan herinneren. Voorgelezen worden was al leuk, maar zelf lezen was nog zoveel geweldiger. Ik herinner me nog haarscherp de eerste les lezen die ik als kind kreeg. Eén woordje op het bord, dat we letter voor letter ontleedden, en toen ineens hardop lazen. ‘Zo, nu kunnen jullie lezen!’ zei de lerares. Ik had het gevoel dat ze me een magisch geschenk had gegeven.

Wanneer en waarom ben je meer met boeken gaan doen dan lezen?
Ik heb mezelf altijd al verhaaltjes verteld in mijn hoofd, vooral op momenten dat ik me dreigde te vervelen… tijdens lange wandelingen, of als ik ergens moest wachten. Opstellen op school vond ik altijd een feestje (al werden ze steevast langer dan de bedoeling was) en ik had een dagboek waarin ik pagina’s volschreef. Aan mijn eerste boek begon ik tussen het schrijven van een masterscriptie door. Even uit de ‘beperk je tot de feiten’-modus, heerlijk! Het verhaal van Mirabel groeide steeds meer, tot het voor ik het wist een half boek was geworden. Toen besloot ik om het af te schrijven ook.

Welke schrijver heeft jou gemotiveerd om te gaan schrijven?
Ik ben uit mezelf gaan schrijven, maar Brandon Sanderson is later in dat proces een grote inspirator geweest. Hij vertelt in de podcast Writing Excuses op een heel toegankelijke manier over schrijven. Zoals hij het beschrijft, is het iets dat je gewoon maar moet gaan ‘doen’, in plaats van een soort mythisch proces dat louter afhankelijk is van talent en inspiratie. Hij erkent dat het soms zwoegen kan zijn, en dat het proces voor iedereen anders is, maar stelt dat er ook een hoop simpele principes en technieken bestaan, die je kunt uitproberen. Zijn tips zijn heel zinvol, en zijn enthousiasme is erg aanstekelijk als je de moed even kwijt bent, of denkt dat het je toch nooit zal lukken om een boek gepubliceerd te krijgen.

Wat is jouw favoriete schrijfplek?
Laptop op schoot, hangend in een hoekje van de bank. Alleen in de zomer vlucht ik wel eens het huis uit, op zoek naar verkoeling.

Heb je bepaalde schrijfrituelen en, zo ja, welke?
Niet echt rituelen, maar wel een paar eigenaardigheden. Ik kan bijvoorbeeld absoluut niet schrijven op papier. Alleen digitaal, als ik weet dat ik elk woord zo weer weg kan halen, vloeit het verhaal eruit. Ideeën kort opschrijven, lukt me gelukkig wel, ik neem overal een notitieboekje mee naartoe, want die komen meestal op de gekste tijden (ik heb eigenlijk een watervast boekje nodig voor onder de douche).

Hoeveel boeken lees je per jaar?
Dat vroeg ik me een poosje geleden ook af, dus dit jaar heb ik het bijgehouden. Tegen het einde van het jaar staat de teller op 120, als ik zo doorga.

Wat is je favoriete genre en waarom?
Fantasy. Omdat je er alles in kunt vinden: spannende boeken, epische verhalen, grappige verhalen, thrillers, romances, EN er zijn ook nog eens magische elementen. Eerlijk, ik snap niet waarom niet iedereen fantasy leest. :-) Behalve fantasy lees ik ook YA (weliswaar ook vaak fantasy), feelgood, cosy mysteries, historische romans, en af en toe een thriller genre Dan Brown.

Wat zijn jouw drie favoriete boeken?
Oh, help! Hier kan ik dagen en weken over nadenken, en ik heb er veel meer dan drie, dus ik ga de favorieten noemen die me nu het eerst voor de geest komen: A darker shade of magic, V. E. Schwab, The name of the wind, Patrick Rothfuss en de hele Discworld-serie maar vooral Witches abroad van Terry Pratchett. Oh, en de Hollows-serie van Kim Harrison! (Daar ga ik al…)

Foto: Petra Doom
Foto: Petra Doom

 

Hoe lees je boeken? Fysiek, digitaal of als luisterboek?
99 procent fysiek, af en toe een luisterboek tijdens het autorijden of klusjes waar ik mijn handen maar niet mijn aandacht voor nodig heb, en e-books tot nu toe alleen als ik er eentje heb gekregen of gewonnen.

Hoe deel je je boekenkast in?
Op genre, en daarna op auteur… maar af en toe moet ik daarvan afwijken om al mijn boeken in mijn kasten gepropt te krijgen.

Wat vind je van de verplichte leeslijsten op de middelbare school?
Sinds ik heb ontdekt dat een verlichte lerares Overstekers erop heeft gezet, ben ik voor! Grapje, maar ik vind het wel oprecht leuk dat er tegenwoordig niet alleen maar (merendeels oude) literatuur met hoofdletter L op de lijst staat. Genreliteratuur verdient ook aandacht. Zelf ben ik blij dat ik bepaalde klassiekers zoals Jane Austen en Charlotte Brönte heb gelezen, maar het merendeel van die verplichte lijsten las ik met forse tegenzin. Terwijl ik een verwoed lezer was! Als je jongeren wilt aanmoedigen om te lezen, dan vind ik dat er wat vrijheid zou moeten zijn: een paar klassiekers, en een paar ‘kies maar waar jij enthousiast van wordt en vertel eens waarom’-boeken.

Waarom zou iedereen moeten lezen?
Omdat verhalen ons helpen om de wereld uit een ander gezichtspunt te zien. Net omdat dingen worden uitvergroot of gedramatiseerd, ga je er bewust over nadenken, of ontwikkel je onbewust empathie voor mensen die heel anders zijn dan jij. Bovendien is het voor mij ook nog eens de beste ontspanning die er is, even uit jouw wereld in die van iemand anders stappen. Ik kijk graag een film en binge watch wel eens series, maar niets sleept mij zo mee als een echt goed boek…

Wat zijn je plannen op lees- en schrijfgebied in 2019?
Qua lezen: op naar de volgende 120! Ik hoop mijn voornemen om voor elk boek een recensie te schrijven – al is het maar één zinnetje – dit jaar echt waar te maken. Als schrijver weet ik hoeveel dat waard is.
Qua schrijven wil ik graag Overstekers 3 afmaken, maar ga ik me ook op een nieuwe uitdaging storten. Ik speel met ideeën voor een chicklit of een young adult-boek. En ergens op een plank ligt ook nog een thriller-ideetje… Eens een verhaal te schrijven zonder fantasy-elementen, lijkt me wel een interessante uitdaging, maar er is een sprookjeshervertelling die ook wel heel verleidelijk lonkt…

Bedankt voor de antwoorden, Petra!

Meer weten over Petra?  Bezoek dan haar website of social mediapagina’s.