Deze maand zet ik boekenliefhebbers in het zonnetje! Dat lezen en/of schrijven leuk is, wisten we al, maar waarom doen we het? En hoe is de passie bij verschillende boekenwurmen begonnen? We komen er deze maand achter! Vandaag lezen we over de passie van recensent Jurgen.

Je bent een boekenliefhebber, maar zou je jezelf kort voor willen stellen aan iedereen die jou nog niet kent?
Ik ben Jurgen. Een negentwintig-jarige student Nederlandse taal en cultuur aan de UU. Ik doe uiteraard de hoofdrichting literatuur en afstuderen wil ik gaan doen op millennialliteratuur. Maar lezen is natuurlijk voor overal ook buiten de studie en dat doe ik dan ook in de breedte van het literaire genre.

Hoe is je passie voor boeken ooit begonnen?
Ik heb werkelijk geen idee; de verhalen gaan dat ik zo gauw ik lezen kon de hele bibliotheek las.

Wanneer en waarom ben je meer met boeken gaan doen dan lezen?
Telt boeken stuklezen ook? Serieus: dit zocht ik even op en de datering van mijn eerste bespreking blijkt mei 2012. We mogen ervan uitgaan dat het begin van mijn schrijfcarrière moet zijn geweest. Aanvankelijk deed ik misdaadromans, maar naarmate ik meer literatuur las, werden het literatuurbesprekingen. Uiteindelijk verzamelde ik in 2016 de moed en begon een boekenblog waarop onregelmatig besprekingen verschenen.

Hoeveel boeken lees je per jaar?
In het begin van het jaar vulde ik het onwaarschijnlijke getal 123 in op de Goodreads-challenge. As we speak moet ik er nog vijf lezen tot aan oudjaarsdag. Het komt al bij al neer op zo’n twee boeken per week, wat ik vooral haal door heen-en-weer-terug te reizen naar Utrecht.

Wat is je favoriete genre en waarom?
Mijn lievelings is millennialliteratuur, dat wil zeggen de jonge Nederlandse schrijvers geboren tussen ruwweg 1980 en 2000. Maar uiteraard lees ik ook oudere, dode en vertaalde schrijvers. En af en toe durf ik er nog eens een goede misdaadroman bij te pakken; auteurs die ik na mijn switch naar literatuur ben blijven volgen.

Wat zijn jouw drie favoriete boeken en waarom?
Dit, Chantal, dit is nou gewoon een onmogelijke vraag.

Heb je een favoriete schrijver?
Ik heb planken vol lievelings: Hanna Bervoets, Alex Boogers, Theodore Dalrymple (essays), Elsschot, de broers Heerma van Voss, Tom Lanoye, Karl Ove Knausgård, Murakami, Nina Polak en Niña Weijers, Marijn Sikken, Franca Treur die uiterst vakkundig is op het zkv-vlak en mijn lievelings dode Nederlandse schrijven (een dwem): Simon Vestdijk.

Wanneer is een boek in jouw ogen een goed boek?
Een goed boek is een boek waarin ik kan meegaan, waarin taal- en plotmissers me niet hinderen. Werelden die worden opgezet en plotlijnen die elkaar omspannen, als ze me kunnen overtuigen, doen ze me niets. Ik ben, denk ik, een intuïtieve lezer, voor mij bestaat er geen blauwdruk voor de ideale roman. Een voorbeeld: ik lees nu de dagboekaantekeningen van Dautzenberg en ik proef in die fragmenten dat ze geschreven zijn met een publiek in het achterhoofd en dat doet het niet voor mij, dat is echt een no way!

Wat is jouw favoriete leesplek?
De trein, denk ik, althans dat is de plek waar ik het meeste lees, maar ik zoek ook overal koffiezaakjes als de bagels & beans op: je bent zo wat koppen koffie en honderd bladzijden verder.

Hoe lees je boeken? Fysiek, digitaal of als luisterboek?
Fysiek en dan ben ik dol op de gebonden uitgaven, maar paperbacks lees ik uiteraard noodzakelijkerwijs vaker (en ik durf zelfs de rug wat te laten krommen; tijd voor een anekdote: wat jaren terug leende ik het vijfhonderd bladzijden-tellende ‘Het smelt’ door Lize Spit uit (nog een lievelings millennial by the way!) en kreeg het later terug met de boodschap: “ik durfde het amper te lezen, want de rug was nog helemaal recht en rimpelloos”. Het zal haar opluchten dat mijn boeken er nu wat gelezener uitzien.). Kortom: ik houd van een goed vormgegeven en uitgegeven boek.

Hoe deel je je boekenkast in?
Literair en spanning staan na elkaar, schrijvers op alfabet en werken op chronologische volgorde. Ongelezen boeken staan en liggen overal, maar wel apart dus, en daar zit geen orde in.

Wat vind je van de verplichte leeslijsten op de middelbare school?
Lastig, hoor, enerzijds zorgt de verplichting dat jongeren wel móeten lezen, anderzijds zijn het vaak boeken die erg lastig kunnen zijn. Maar toch: als ik geen klassiekers voor de lijst had gelezen, had ik waarschijnlijk geen inleiding tot de klassieke Nederlandse literatuur gekregen. Het is nu eenmaal verplicht en soms lastig, dat was wiskunde voor mij ook. Ga lezen en is het boek het niet voor jou, leg het weg en pak een andere; de Nederlandse literatuur is zo rijk en zo mooi. Ik bedoel: ik trek Reve ook echt niet bleek in mijn opleiding, en die laat ik nu echt links liggen, hoor. En natuurlijk moet die hele leeslijst danig verjongd worden: we hebben zoveel fantastische jonge schrijvers die echt boeken voor nú schrijven.

Waarom zou iedereen moeten lezen?
Misschien leert lezen je wel hoe je moet bestaan. Eigenlijk is het gewoon: lees en leer en leef.

Wat zijn je plannen op boekengebied in 2019?
Ik hoop vooral dat ik weer kan gaan schrijven. Besprekingen dan, ik ben geloof ik de enige millennial uit de geesteswetenschappen die niet aan haar of zijn debuut bezig is.

 

Bedankt voor de antwoorden, Jurgen!

Meer weten over Jurgen? Lees dan zijn besprekingen op Bol.com Lees Magazine.