Deze maand zet ik boekenliefhebbers in het zonnetje! Dat lezen en/of schrijven leuk is, wisten we al, maar waarom doen we het? En hoe is de passie bij verschillende boekenwurmen begonnen? We komen er deze maand achter! Vandaag lezen we over de passie van schrijfster Merel De Keyzer.

Zou je jezelf kort voor willen stellen aan iedereen die jou nog niet kent?
Mijn naam is dus Merel De Keyzer. Ik ben de auteur van onder andere Over Wezenloze Zielen, een donker YA-sprookje dat in september is verschenen bij uitgeverij Willowtreez. Ik schrijf echter ook graag historische fictie, high fantasy, scifi… en eigenlijk zowat alles? Hangt af van het moment. Je kan altijd mijn verhalen checken op Wattpad en Sweek, waar ik post onder de gebruikersnaam FictionalState. Maar alles wat daar opstaat zijn wel first drafts, dus niet zo heel goed, zeker qua spelling!

Hoe is je passie voor boeken ooit begonnen?
Mijn moeder heeft mijn zussen en mij geleerd boeken te koesteren. Ze is zelf een fervent lezer en gezien mijn twee oudere zussen al succesvol die gewoonte hadden overgenomen, lag het voor de hand, dat ik als de jongste ook veel zou lezen.

Wanneer en waarom ben je meer met boeken gaan doen dan lezen?
Dat ligt ook alweer een beetje aan mijn zussen. Toen ik elf/twaalf was, schreef mijn oudste zus verhalen en toen wilde ik dat ook gaan doen. Zo hoorde ik erbij. Ik schreef samen met een vriendin in een schriftje een verhaal dat zich afspeelde in Egypte, maar dus totaal niet serieus was of dergelijke. Maar op de een of andere manier ben ik het wel steeds serieuzer gaan nemen en het meer als iets gaan beschouwen dat je kan leren en waar een techniek en kunst achter zit.

Welke schrijver heeft jou gemotiveerd om te gaan schrijven?
Licia Troici. Ik heb haar serie over De Verrezen Wereld verslonden toen ik een jaar of dertien was. Door haar werd ik vooral geïnteresseerd ik high fantasy en vooral het worldbuilding gedeelte dat daar bij komt kijken.

Wat is jouw favoriete schrijfplek?
Toch mijn kamer, vrees ik. Daar ben ik helemaal op mijn gemak, wat altijd handig is voor het schrijven.

Heb je bepaalde schrijfrituelen en, zo ja, welke?
Nee, niet echt. Ben wel soepel in zulke dingen.

Hoeveel boeken lees je per jaar?
Dit klinkt vast heel zielig, maar tien, denk ik? Veel van mijn leestijd wordt uiteindelijk gewoon schrijftijd en dan heb je mijn studie die zo veel tijd opslokt. Van lezen komt er dan iets minder van.

Wat is je favoriete genre en waarom?
Vroeger was dit zonder twijfel fantasy, maar nu aarzel ik om toch te gaan voor historische romans. Het is fascinerend om na te denken over het verleden.

Wat zijn jouw drie favoriete boeken?
Howl’s Moving Castle van Diana Wynne Jones staat sowieso op plek 1. Het is zo geruststellend en aangenaam om te lezen. Ik, Claudius van Robert Graves staat sowieso op plek twee. Het is fantastische roman over de Julisch-Claudische dynastie, een onderwerp dat ik heel interessant vind. Tenslotte is er We need to talk about Kevin van Lionel Shriver. Het is geen “licht” boek, zowel qua schrijfstijl als onderwerp, maar het bleef me heel goed bij. Zo’n diepe indruk liet een boek zelden achter.

Hoe lees je boeken? Fysiek, digitaal of als luisterboek?
Ik lees ze vrijwel altijd fysiek. Heel soms koop ik een ebook, maar hé, eigenlijk luisterde ik nog nóóit een luisterboek.

Hoe deel je je boekenkast in?
Iedere plank is gewijd aan een andere “soort” boeken. Op mijn eerste plank staan mijn favoriete fantasy-reeksen (ahum, Artemis Fowl, ahum). Eronder mijn verzameling klassieke werken (Jane Eyre enzo). Daaronder staat er manga en enkele enkelingen die ik niet zo meteen kan plaatsen. Daaronder ligt een stapel met mijn eigen werken in mappen en een uitgave over de film Crimson Peak. Ook óp mijn kast staan nog een paar enkele romans en zo, geordend op grootte en deels op elkaar gestapeld want plaatsgebrek.

Wat is een goed boek voor op de verplichte leeslijst van de middelbare school?
The Perks of Being a Wallflower. Heel mooi en schitterend geschreven boek en ook in een meer herkenbare setting voor tieners.

Waarom zou iedereen moeten lezen?
Je leert er anderen door te begrijpen. Je leert begrip en tolerantie en respect. En daar mag de wereld altijd wat meer van hebben!

Wat zijn je plannen op lees- en schrijfgebied in 2019?
Ik wil vooral meer boeken van Nederlandse en Vlaamse bodem lezen. En hopelijk nog twee drafts afwerken waar ik al in 2018 mee ben begonnen. Of dat gaat lukken blijft de vraag!

Bedankt Merel voor de leuke antwoorden!

Wil je meer weten over Merel? Bezoek dan hier haar Facebookpagina.