Deze maand zet ik boekenliefhebbers in het zonnetje! Dat lezen en/of schrijven leuk is, wisten we al, maar waarom doen we het? En hoe is de passie bij verschillende boekenwurmen begonnen? We komen er deze maand achter! Vandaag lezen we over de passie van boekenblogger Lalagè.

Je bent een boekenliefhebber, maar zou je jezelf kort voor willen stellen aan iedereen die jou nog niet kent?
Op internet sta ik bekend onder de nickname Lalagè, wat Grieks is voor kletskousje. Lezen is mijn grootste hobby, naast wandelen en treinreizen. Mijn werk gaat over data in de zorgsector.

Hoe is je passie voor boeken ooit begonnen?
De liefde voor boeken zit bij ons in de familie. Als baby van drie weken kreeg ik in de wieg al een boekje van Dick Bruna voor mijn neus.

Wanneer en waarom ben je meer met boeken gaan doen dan lezen?
Sinds vijf jaar blog ik over boeken op lalageleest.nl. Het begon met een online leesclub (die inmiddels niet meer bestaat) waar je een blog voor moest hebben, dus toen ben ik voorzichtig begonnen. Het zorgde ervoor dat ik meer ging lezen en ik geniet ook erg van het contact met andere boekenwurmen!

Hoeveel boeken lees je per jaar?
50 tot 90

Wat is je favoriete genre en waarom?
Naast een goed plot kan ik een mooie schrijfstijl ook erg waarderen. Vandaar mijn voorkeur voor literatuur, van korte verhalen tot dikke pillen en series. Thema’s die steeds weer terugkomen zijn religie en psychiatrie.

Wat zijn jouw drie favoriete boeken en waarom?
Het leek stiller dan het was – Eva Kelder: Zij combineert een prachtige schrijfstijl met een pakkend verhaal, dat zowel spannend als ontroerend is.
Op een nacht – Anne Eekhout: Dit boek is één grote mindfuck. Net als de hoofdpersoon weet je niet wat echt is en wat niet. Bovendien is het ook heel mooi geschreven.
Tsomo’s karma – Kunzang Choden: Dit indringende boek uit Bhutan gaat over een vrouw die veel pech heeft in haar leven, maar zich daar nooit door laat tegenhouden om moed te houden.

Foto: www.lalageleest.nl

Heb je een favoriete schrijver?
Renate Dorrestein, van haar heb ik inmiddels twintig boeken gelezen.

Hoe deel je je boekenkast in?
Op kleur, heel fout, maar het staat zo leuk…

Wat vind je van de verplichte leeslijsten op de middelbare school?
Ik moest 30 boeken lezen voor mijn mondelinge eindexamens, dat was wel erg veel. Bovendien lees je op een heel andere manier, doordat je weet dat je er vragen over kunt krijgen. Mijn leesplezier is daardoor flink vergald en ik heb in de vijf jaar daarna vrijwel alleen maar studieboeken gelezen… Literatuurlessen zijn heel leuk en waardevol, maar ik vind het een goede zaak dat leerlingen nu veel minder boeken verplicht moeten lezen. Verder is het toch veel inspirerender om te praten over hoe je een boek hebt ervaren in plaats van te filosoferen over wat de schrijver er misschien mee bedoeld heeft. De mensen die het examenprogramma bepalen zouden allemaal Lidewijde Paris moeten horen of lezen over hoe literatuurtheorie je kan helpen om te vertellen waarom een boek zo goed is.

Waarom zou iedereen moeten lezen?
Omdat je leert om je in te leven in een ander en dat zaken vaak niet zo zwart-wit zijn als je op het eerste gezicht denkt.

Wat zijn je plannen op boekengebied in 2019?
Ik heb het plan om uit elk decennium van de twintigste eeuw een boek te lezen, net als voor het eindexamen van vroeger, maar dan van allemaal vrouwelijke schrijvers. Suggesties hiervoor zijn erg welkom! Maar eerst wil ik mijn leesreis door de provincies afmaken.

Bedankt Lalagè voor de leuke antwoorden!

Wil je meer weten over Lalagè? Bezoek dan hier haar blog.