Deze maand zet ik boekenliefhebbers in het zonnetje! Dat lezen en/of schrijven leuk is, wisten we al, maar waarom doen we het? En hoe is de passie bij verschillende boekenwurmen begonnen? We komen er deze maand achter! Vandaag lezen we over de passie van schrijfster Elsbeth de Jager.

Zou je jezelf kort voor willen stellen aan iedereen die jou nog niet kent?
Ik ben Elsbeth de Jager (1966), getrouwd, moeder van twee volwassen kinderen en oma van een kleinzoon. Mijn hele leven ben ik al dol op lezen en in 2008 begon ik zelf met schrijven. Ik sloot me aan bij een online dichtgroepje en daarnaast begon ik met het schrijven van korte verhalen en columns. Nadat er daarvan een aantal waren gepubliceerd en ik ook een paar keer een schrijfwedstrijd had gewonnen, wilde ik wel eens een ‘echt boek’ schrijven. Dat werd Niet waar! (inmiddels deel 1 van Hoe bedoel je? Uitgeverij EigenZinnig). Ik volgde een schrijfcursus en nam een paar keer deel aan schrijfweekenden wat ik erg leuk vond. Na mijn eerste kinderboek kreeg ik de smaak echt helemaal te pakken. Ik heb een behoorlijk aantal kinderboeken geschreven en met grote tussenpauzen aan mijn eerste roman gewerkt, Chaos, die afgelopen juni bij Tinteling Romance is verschenen.
Ik denk dat Jamil & Jamila mijn bekendste kinderboek is. Ik maakte het samen met Esther van der Ham, het is inmiddels in veel talen vertaald en Esther en ik gaan regelmatig samen of ieder apart op reis naar vluchtelingenkampen om daar de boeken aan de kinderen uit te delen. Momenteel schrijf ik trouwens samen met Esther een roman waarin ook onze eigen ervaringen in de kampen in Libanon aan bod komen.
Daarnaast rond ik een andere roman af en staat het vervolg voor Chaos op de planning. Plannen genoeg dus. ‘Tijd’ is een groter probleem, want naast het schrijven heb ik mijn eigen Vertaal- en Tekstbureau en werk daar ook bijna fulltime. En ja, ik wil ook graag nog lezen :)

Elsbeth de Jager

Wat is je favoriete genre en waarom?
Mijn favoriete genre is ‘feelgood met een lading’ zoals bijvoorbeeld Nooit meer bang van Gaby Rasters. Ik vind het heerlijk als een boek vlot weg leest, maar er moet wel ‘inhoud’ inzitten voor mij. Daarnaast lees ik veel boeken over het Midden-Oosten en boeken die zich daar afspelen. Boeken die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog vind ik vaak ook interessant.
Ik lees het liefst fysieke boeken, maar vanwege ruimtegebrek, ondanks vele strekkende meters boekenwand, ben ik nu eindelijk toch ook maar aan de e-reader gegaan. Mijn boeken staan netjes op alfabet en zijn verdeeld in drie categorieën: Duits, Nederlands en gedichten. Volgens mijn man lees ik een boek per dag, maar dat haal ik niet, ook al lees ik erg snel. Ik denk dat ik er zo’n drie, soms vier, per (werk)week lees. In de vakanties is dat natuurlijk meer.

Heb je bepaalde schrijfrituelen en, zo ja, welke?
Een schrijfritueel heb ik niet en een favoriete schrijfplek ook niet. Ik zit het liefst in mijn kantoor aan de grote PC, maar ik kan ook schrijven op de bank met de laptop op schoot. Of buiten. Playlists heb ik niet, want ik schrijf het liefst zonder muziek.

Elsbeth de Jager

Wat zijn jouw drie favoriete boeken?
Zelf vond ik vroeger alleen de literatuurlijst Duits leuk. Een van mijn drie favoriete boeken staat daar dan ook al sinds 1984 op: Stiller van Max Frisch. Mijn tweede favoriete boek is Kelch des Zorns van Mary Glazener, een biografie over Dietrich Bonhoeffer. Nummer drie wisselt; Het meisje met het rode haar van Teun de Vries vind ik geweldig, maar Joop ter Heul van Cissy van Marxveldt ook, al was dat boek vroeger al ouderwets. Vaak heb ik ook een tijdelijke nummer drie, dat is dan een boek dat bijvoorbeeld net is uitgekomen en dat ik erg mooi vind.

Wat vind je van de verplichte leeslijsten op de middelbare school?
Ik denk dat het goed is om verplichte leeslijsten te hebben. Natuurlijk kan lezen iemand daardoor gaan tegenstaan, maar kennismaken met boeken lijkt me wel noodzakelijk. Ik kan me tenminste geen leven zonder lezen voorstellen. Het laat je toch kennismaken met andere mensen, andere culturen, werelden, levenswijzen…

Bedankt voor de antwoorden, Elsbeth!

Meer weten over Elsbeth en haar werk? Bezoek dan haar website.