Deze maand zet ik boekenliefhebbers in het zonnetje! Dat lezen en/of schrijven leuk is, wisten we al, maar waarom doen we het? En hoe is de passie bij verschillende boekenwurmen begonnen? We komen er deze maand achter! Vandaag lezen we over de passie van Bookstagrammer Marloes.

Je bent een boekenliefhebber, maar zou je jezelf kort voor willen stellen aan iedereen die jou nog niet kent?
Mijn naam is Marloes, oftewel Leesjunkie op Instagram. Ik ben 36 en in de zomer jarig. Heerlijk vind ik dat, want de zomer is mijn favoriete seizoen. De zomer vind ik toch ook wel het fijnste leesseizoen. Het liefst lees ik dan aan het strand of op mijn heerlijke ligbed op balkon. En als ik dan ook nog nieuwe boeken krijg voor mijn verjaardag, geniet ik intens.

Hoe is je passie voor boeken ooit begonnen?
Vroeger las ik nooit zoveel, en al helemaal niet als puber. Lezen vond ik maar saai. Uitgaan was mijn grootste hobby destijds ;-)
Maar toen ik ouder werd en het uitgaan minder werd begon ik met af en toe een boek lezen en langzaam werd dat meer. Toen kwam er een periode van Chicklits: ik verslond ze werkelijk. Ze hebben mijn passie voor lezen aangewakkerd. Heel langzaam kwamen daar andere genres bij en werd ik steeds enthousiaster over boeken. Ik kan mij nu geen leven zonder boeken meer voorstellen.
En soms denk ik wel eens, als ik sterf wil ik niet halverwege een boek zijn, dat lijkt me zo erg, haha.

Wanneer en waarom ben je meer met boeken gaan doen dan lezen?
Op een gegeven moment dacht ik aan een special boekenaccount op Instagram. Ik las zoveel, het leek me leuk daar iets meer mee te doen. En ik heb er geen dag spijt van, want ik vind het zo’n leuke community. Ik heb er ontzettend veel leuke mensen ontmoet. Maar soms draai ik ook door en zit ik veel te veel op Instagram. Ik doe dan een stap terug, en heel even, heel even lukt dat.
Dik een jaar terug heb ik ook nog een boekenblog gehad. Ik dacht eraan om boekbelevingen te schrijven daar, op mijn eigen manier, maar na een paar maanden merkte ik dat dit niet mijn ding is. Tijdens het lezen maakte ik telkens aantekeningen en dat ontnam me mijn plezier in het lezen, dus ben ik daar maar weer mee gestopt.

Hoeveel boeken lees je per jaar?
Ik denk dat ik nu rond de 50 boeken per jaar lees. Ongeveer een boek per week dus. Al lees ik tijdens de vakantie meer en over dikkere of ingewikkelde boeken doe ik langer. Maar 50 is wel het gemiddelde.

Wat is je favoriete genre en waarom?
Het liefst lees ik romans en literatuur. Ik vind dat dit genre veel mooie, originele verhalen heeft. Ik lees tegenwoordig nog maar weinig tot geen chicklits. Grappig hoe dat verandert met de tijd.

Wat zijn jouw drie favoriete boeken en waarom?
1. Heelmeester van Marcel Vaarmeijer. Zo’n orgineel verhaal vol humor, avontuur en emotie. Zijn schrijfstijl is een slag apart. Ik hou er zo van.
2. De lege stad van Simone van der Vlugt, zo bijzonder om met je gedachten zo terug te gaan naar een ver verleden. En omdat de lege stad ook weer niet heel ver weg is, ken je de verhalen van de oorlog wel. Maar om dan in de huid te kruipen van personages maakt diepe indruk. Helemaal hoe Simone dat beschrijft.
3. Lampje van Annet Schaap, want dit boek laat me nooit meer los. Enig in zijn soort. De schrijfstijl die je hart binnenkomt, het universele verhaal wat erin zit. Het is waanzinnig goed.

Heb je een favoriete schrijver?
Er zijn zoveel favoriete schrijvers. Heel moeilijk om er specifiek eentje te kiezen. Maar als het moet dan zal ik altijd Marcel Vaarmeijer op het grootste voetstuk plaatsen :-)

Wanneer is een boek in jouw ogen een goed boek?
Een boek is goed als het mij meeneemt naar een andere wereld. En als ik ook in die wereld vertoef als ik het boek niet aan het lezen ben. Een soort magie. Je verstilt even en denkt aan niks meer dan het boek. De scheidslijn tussen je eigen leven en de wereld van het boek verdwijnt even, ja dan is een boek voor mij geslaagd.

Wat is jouw favoriete leesplek?
Ligbed op balkon blijft fijnste leesplek ever. Ligbed in een warm land is natuurlijk het summum.

Hoe lees je boeken? Fysiek, digitaal of als luisterboek?
Mijn boeken lees ik altijd fysiek.

Hoe deel je je boekenkast in?
Onlangs heb ik mijn woonkamer wat verbouwt dus alle boeken moesten er ook even uit. Ik heb ze toen weer teruggezet op genre. Eigenlijk wilde ik ze op kleur sorteren, maar dat is een 2019-plan denk ik.

Wat vind je van de verplichte leeslijsten op de middelbare school?
Verplichte leeslijsten op school zijn aan de ene kant goed, leuk en leerzaam. Maar aan de andere kant vind ik het verplichte ervan ook vervelend. Je zult maar een onwijze hekel hebben aan lezen. Dan schiet het toch niet op? Ik heb geen idee hoe de leeslijsten er tegenwoordig uitzien, maar ik hoop dat er voor alle kinderen iets tussen zit. Maar ik denk niet dat je er perse beter of slechter van word op latere leeftijd.

Waarom zou iedereen moeten lezen?
Van mij hoeft ook niet iedereen te lezen. Het is mijn passie, ik kom er tot rust van en beleef er enorm veel plezier aan. Maar er zijn in de wereld nog honderdduizend dingen waar je je ontspanning uithaalt. Dus ieder moet lekker zelf kiezen. Als je bijvoorbeeld veel liever fotografeert wie ben ik dan om te zeggen dat je moet lezen? Kom maar door met die mooie foto’s :-)

Wat zijn je plannen op boekengebied in 2019?
Voor lezen probeer ik niet teveel te plannen, maar ik heb van de week wel besloten meer boeken van de bieb te huren. Ze hebben vaak heel veel en ook de nieuwste boeken, dus dat zet ik graag voort in 2019. En natuurlijk de boekenkast op kleur sorteren. Verder ga ik door zoals nu, heerlijk!

Bedankt Marloes voor de leuke antwoorden!

Wil je meer weten over Marloes? Volg haar dan op Instagram.