Deze maand zet ik boekenliefhebbers in het zonnetje! Dat lezen en/of schrijven leuk is, wisten we al, maar waarom doen we het? En hoe is de passie bij verschillende boekenwurmen begonnen? We komen er deze maand achter! Vandaag lezen we over de passie van boekencoach Anna.

Zou je jezelf kort voor willen stellen aan iedereen die jou nog niet kent?
Mijn naam is Anna en ik ben sinds een jaar werkzaam als boekencoach. Ik heb vijf jaar gestudeerd, Algemene Cultuurwetenschappen met focus literatuur en Literatuurkritiek. Na een paar vervelende jaren heb ik besloten om mijn ervaring en kennis in te gaan zetten om andere mensen te helpen, natuurlijk met behulp van boeken.

Hoe is je passie voor boeken ooit begonnen?
Als jong kind had ik veel moeite met lezen. Om eerlijk te zijn vond ik lezen helemaal niet leuk! Toen de Harry Potter boeken uitkwamen, is dat helemaal veranderd. Dit kwam met name doordat ik mijzelf heel erg herkende in de personages en ik voelde me gesteund. Ik vergat de dagelijkse problemen en ik bevond me helemaal in een andere wereld. Het klinkt misschien raar, maar de Harry Potter reeks heeft zo veel goeds voor me gedaan. Toen ik alle Harry Potter boeken had gelezen, ben ik verder gaan kijken en begon ik heel veel te lezen. Van literatuurboeken naar fantasieseries, alles wat op mijn pad kwam heb ik met veel liefde gelezen!

Wanneer en waarom ben je meer met boeken gaan doen dan lezen?
Eigenlijk lees ik sinds Harry Potter veel bewuster, maar dat had ik toen nog niet door. Ik vroeg mezelf bij elk boek af: wat kan ik hiervan leren? Wat betekent dit boek voor mij en mijn leven? Hoe zou ik zelf omgaan met problemen die in het boek voorkomen? Toen mijn vader heel ziek werd en ik niet goed in mijn vel zat, ben ik alles dat uit boeken kwam en wat ik interessant vond gaan opschrijven. Ik ontwikkelde een bewuste leesmethode om tijdens het lezen echt met mezelf aan de slag te gaan. Ik hielp mezelf in deze moeilijke periode met het lezen van boeken. Als mensen vragen hoe ik zo sterk uit deze periode ben gekomen, zeg ik altijd: boeken, boeken, boeken. Ze kijken me dan vaak raar aan en begrijpen het niet, tot ze het natuurlijk zelf ervaren!

Je bent een boekencoach, kun je uitleggen wat dit precies inhoudt?
Boekcoachen gaat over het coachen van mensen met innerlijke problemen door middel van boeken. In boeken zit ontzettend veel wijsheid, maar wat veel mensen vaak vergeten is dat een boek altijd gaat over ons menselijke leven en onze ervaringen. Zelfs in de meeste fantasierijke boeken komen veel levensthema’s aan bod. Mocht je bijvoorbeeld last hebben van een laag zelfbeeld, dan zijn er veel boeken die je kunt lezen om hieraan te werken. Mijn taak als boekencoach is om iemand te begeleiden tijdens het lezen. Je gaat simpel gezegd in gesprek over alles wat in het boek gebeurt en wat jou raakt. Door een boek bewust te lezen en open te staan voor zelfonderzoek, ga je aan de slag met jouw innerlijke problemen en word je bewust van hoe je op dit moment in het leven staat en waar je aan kunt gaan werken.

Hoe kunnen boeken therapeutisch werken en wanneer ervoer je dit zelf voor het eerst?
Allereerst hebben boeken een therapeutisch werking omdat ze je steun bieden. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld behoefte om naar een therapeut te gaan en veel mensen vinden het lastig om over innerlijke problemen te praten of er zelfs over te denken. Het is ook best eng om bij jezelf naar binnen te gaan en een boek bied je de mogelijkheid om op een rustige en empathische manier over je probleem na te denken. De eerste stap is immers om gewoon het boek te lezen en je ervaart eerst het verhaal van het boek voordat je de stap maakt om aan de slag te gaan met je eigen verhaal. Door te lezen voel je dus dat je niet alleen bent in jouw probleem en je merkt ook vaak dat er meerdere oplossingen voor het probleem bestaan. Dat is een hele fijne ervaring en geeft je steun. Het verhaal in een boek bied je ook vaak informatie zodat je jouw situatie beter begrijpt. Je gaat vanzelf nadenken over de vraag: hoe is het zo gekomen? Wat kan ik doen om iets te veranderen? Waar wil ik naartoe? Je leert dus je eigen drijfveren te onderzoeken en dat is zo verhelderd en therapeutisch. De eerste keer dat ik dit ervoer was eigenlijk al met de Harry Potter boeken, maar toen was ik er nog niet helemaal bewust van. Dit is pas echt tot me doorgedrongen toen mijn vader na een lang ziekbed stierf en ik geen hulp van anderen kon accepteren maar mij wel geheel overgaf aan de kracht van boeken.

Foto: www.annahusson.nl

 

Hoeveel boeken lees je per jaar?
Mensen denken vaak dat ik honderd(en) boeken per jaar lees, maar ik lees er ongeveer vijftig tot zestig. Dit zijn boeken die bij mijn leven aansluiten. Ik lees boeken natuurlijk met mijn klanten, maar ik lees vooral voor mijn eigen zelfonderzoek en zelfontwikkeling.

Wat is je favoriete genre en waarom?
Nederlandse literatuur en dan vooral van jonge (Nederlandse) vrouwelijke schrijvers, zoals Nina Polak. Deze auteurs schrijven vaak over de huidige maatschappij en dat vind ik heel interessant en past ook bij mijn leven. Ik ben namelijk heel erg bezig met mijn positie in deze maatschappij.

Wat zijn jouw drie favoriete boeken en waarom?
Dit vind ik een lastige vraag omdat mijn top drie vaak verandert, maar mijn eerste ingevingen zijn:
De consequenties van Niña Weijers. Het boek gaat over een vrouw die op een doodspoor in haar leven zit, eigenlijk net zoals mij een paar jaar geleden. De schrijfster heeft interessante thema’s gekozen: identiteit, zien en gezien worden, bestaan en niet bestaan en zelfvertrouwen. Ik herkende mijn eigen levensverhaal.
Dertig dagen van Annelies Verbeke gaat over de vraag hoe ver goedheid kan gaan. Verlies je jezelf niet in al je goedheid? Het boek is ook heel actueel als het gaat over de maatschappelijke problematiek en daar houd ik van.
Reis naar het einde van de nacht van Louis Ferdinand Céline. Geen vrolijke klassieker, maar wel een boek die mij wakker heeft geschud. Vaak zijn wij namelijk slachtoffer van onze eigen driften en dan heb ik het vooral over negatieve emoties die ons flink tegenhouden. Een boek om echt jezelf te onderzoeken!

Heb je een favoriete schrijver?
Arnon Grunberg is mijn favoriete schrijver, ook al lees ik meer werk van vrouwelijke schrijvers. De absurditeit in zijn boeken raakt me en ik houd van de afwisseling tussen de zware thematiek met zijn meest groteske wijze van opschrijven. Je moet er van houden, maar Grunberg toont wel de waarheid in zijn boeken. De waarheid die mensen vaak niet willen accepteren en onder ogen zien.

Wanneer is een boek in jouw ogen een goed boek?
Lastige vraag. Voor mij persoonlijk is een boek goed als het mij op de een of andere manier raakt en aan het denken zet over mijn eigen leven. Ik heb tijdens mijn studies veel geleerd over mooi taalgebruik en welke boeken literatuur met een grote L zijn, maar daar let ik niet meer op. Ik lees net zo goed een debutant die wellicht niet het mooiste taalgebruik heeft, maar die mij wel tijdens het lezen met interessante vragen bezighoudt.

Wat is jouw favoriete leesplek?
In de natuur. Op een plek waar ik echt tot rust kan komen. Ik kan niet goed lezen in een drukke trein of een vol café.

Hoe lees je boeken? Fysiek, digitaal of als luisterboek?
Ik vind luisterboeken niet fijn, omdat ik het echt nodig heb om de woorden te lezen. Anders komen ze niet tot me binnen en vergeet ik waar het boek over gaat. Ik lees het liefst boeken gewoon fysiek, zodat ik ook de bladzijdes kan voelen. Soms lees ik een digitaal boek, vooral omdat ik anders te veel aan het slepen ben!

Hoe deel je je boekenkast in?
Dit gaat heel vreemd klinken, maar ik heb geen boekenkast. Mijn boeken liggen overal in mijn huis verspreid en vaak zijn ze op thema’s gesorteerd. Naast de bank liggen bijvoorbeeld veel zelfhulpboeken, terwijl op mijn slaapkamer vooral mijn favoriete boeken liggen. Ik ben dus niet iemand die haar boeken op kleur verdeeld en netjes in de kast heeft staan.

Wat vind je van de verplichte leeslijsten op de middelbare school?
Ik werk soms met jeugd en een van mijn doelen is om ze meer te laten lezen en het lezen ook leuk te gaan vinden. Een verplichte leeslijst helpt hier niet mee. Docenten zijn veel te druk om een persoonlijke leeslijst voor iedere leerling op te stellen, maar ik vind eigenlijk dat dit wel moet gebeuren. Ik ben namelijk van mening dat lezen leuk is als je boeken kiest die echt bij je passen. Dit geldt al helemaal voor jongeren. Ik vond lezen vroeger ook helemaal niet leuk, maar dat is helemaal veranderd doordat ik nu alleen boeken lees die bij mij passen. Als jongere weet je natuurlijk nog niet wat echt bij je past, maar ik zou het een goed plan vinden om boekcoaches naar middelbare scholen te sturen om goede leeslijsten te ontwikkelen.

Waarom zou iedereen moeten lezen?
Kort en krachtig: omdat lezen je verder helpt in je leven! Sta open voor de prachtige levenslessen in boeken en je zal merken dat het je helpt in alles waar je tegenaan loopt!

Wat zijn je plannen op boeken- en coachgebied in 2019?
Ik ga mij focussen op mijn 1-op-1 traject om mensen echt goed en persoonlijk te kunnen helpen. Verder wil ik heel graag voor bepaalde magazines gaan schrijven, zoals de Flow. Dat is natuurlijk een grote droom, maar nee heb je en ja kun je krijgen! Op boekengebied wil ik graag meer buitenlandse schrijvers gaan lezen.

Bedankt voor de interessante antwoorden, Anna!

Wil je meer weten over Anna en haar werk? Bezoek dan haar website.