Deze maand zet ik boekenliefhebbers in het zonnetje! Dat lezen en/of schrijven leuk is, wisten we al, maar waarom doen we het? En hoe is de passie bij verschillende boekenwurmen begonnen? We komen er deze maand achter! Normaal vraagt ze bloggers het hemd van het lijf in haar online vriendenboek, maar vandaag zijn de rollen omgedraaid en vertelt Liesbet, ook wel bekend als Zwartraafje, over haar passie.

Je bent een boekenliefhebber, maar zou je jezelf kort voor willen stellen aan iedereen die jou nog niet kent?
Ik ben Liesbet, 37 jaar oud en ik blog ondertussen iets langer als 12 jaar onder de naam Zwartraafje over mijn favoriete onderwerp … boeken. Naast lezen en bloggen hou ik ook veel van creatief bezig zijn (zowel haken en breien als het maken van kaarten, bladwijzers, etc.), traditionele post, notitieboekjes, lijstjes, Harry Potter, het ontdekken van lekkere theesmaken, even tot rust komen in de natuur, afspreken met vrienden en familie…

Foto: www.zwartraafje.be
Foto: www.zwartraafje.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe is je passie voor boeken ooit begonnen?
Mijn vader ging vroeger wekelijks met ons (ik heb twee jongere broers) naar de plaatselijke bibliotheek. Eigenlijk heb ik altijd al van boeken gehouden, maar zodra ik ze ook echt kon lezen en het niet beperkt bleef tot prenten kijken ben ik steeds meer van boeken gaan houden. Ik vond het zowel toen als nu nog steeds heel fijn om mezelf helemaal te kunnen verliezen in een verhaal.

Wanneer en waarom ben je meer met boeken gaan doen dan lezen?
In 2006 merkte ik dat ik ergens kwijt wilde wat ik vond van de boeken die ik las. Vermits ik toen geen vrienden had die even gek waren van lezen als ik schreef ik die leeservaringen neer in mijn blog. Op die manier heb ik beetje bij beetje andere boekliefhebbers leren kennen en dat vind ik nog steeds het leukste aan mijn blog. Ik kan het nu eindeloos over boeken hebben zonder dat iemand me daar op aanspreekt. Als twintiger heb ik trouwens ook graduaat in het bibliotheekwezen behaald. Echt in een bibliotheek gaan werken bleek jammer genoeg niet haalbaar maar bloggen over wat ik lees en een eigen mini-bib aanleggen is me wel gelukt.

Hoeveel boeken lees je per jaar?
Dat schommelt blijkbaar nogal dus heb ik even het gemiddelde berekend van de afgelopen zes jaren en dat leverde me een 143 boeken per jaar op.

Foto: www.zwartraafje.be

Wat is je favoriete genre en waarom?
Dat is ongetwijfeld fantasy. In dit genre kan ik echt helemaal ontsnappen en alles om me heen vergeten. Oké, dat gaat de laatste jaren iets minder vlot vermits ik in tegenstelling tot vroeger steeds sneller word afgeleid maar ik vind het heerlijk wanneer ik helemaal in zo’n fantasywereld kan opgaan. Vroeger las ik eerder literaire romans maar ik merkte dat ik hier daar niet bepaald gelukkig van werd vermits ik me de problematiek die er in aan bod kwam heel erg aantrok. Natuurlijk komen er in fantasyboeken ook herkenbare problemen aan bod maar ze spelen doorgaans niet de hoofdrol waardoor ik er na het lezen nog over kan nadenken zonder er van wakker te liggen. Naast fantasy lees ik ook wel eens een ontspannend romantisch verhaal of een spannende thriller. Ook van gedichten kan ik genieten maar fantasy is wel de grote favoriet.

Wat zijn jouw drie favoriete boeken en waarom?
Harry Potter-saga van J.K.Rowling – omdat die boeken me het fantasygenre hebben laten ontdekken en ik er ontzettend van hou om terug naar Hogwarts te keren. Ik hou er ook van om iedere keer wanneer ik deze boeken herlees iets nieuws op te merken.
Verzamel de liefde-gedichtenbundel van Bart Moeyaert – omdat hij erin slaagt om met een minimum aan woorden een prachtige boodschap over te brengen die de moeite is om even bij stil te staan.
Matilda van Roald Dahl – omdat ik dankzij dit boek besefte dat ik niet de enige was die van lezen hield en het fijn vond om even in iemand anders leven weg te duiken.

Foto: www.zwartraafje.be
Foto: www.zwartraafje.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: www.zwartraafje.be

Heb je een favoriete schrijver?
J.K.Rowling

Wanneer is een boek in jouw ogen een goed boek?
Wanneer een verhaal me helemaal weet mee te slepen waardoor ik het na het lezen niet meteen kan loslaten. Ik hou er ook van om mezelf in bepaalde zaken te herkennen en af en toe zelfs zaken over mezelf vast te stellen waar ik me niet bewust van was.

Wat is jouw favoriete leesplek?
Ik lees vrijwel overal maar mijn favoriete leesplek is gewoon thuis knus in de zetel. Al dan niet onder een dekentje maar sowieso met een beker thee binnen handbereik.

Hoe lees je boeken? Fysiek, digitaal of als luisterboek?
Ik lees voornamelijk fysieke boeken. Mijn ereader is dit jaar maar amper gebruikt. Ik zal hem eerder gebruiken wanneer ik op vakantie ga of indien ik niet veel plek heb in mijn handtas.

Foto: www.zwartraafje.be

Hoe deel je je boekenkast in?
Mijn boeken zijn ingedeeld per genre. Ik probeer ook zoveel mogelijk de boeken van een zelfde auteur bij elkaar te plaatsen maar vermits ik vrij veel boeken heb is het soms ook gewoon puzzelen om alle fantasyboeken in de juiste kasten te krijgen. In dat geval is er eerder sprake van een Tetris-achtige indeling waarbij vooral de hoogte van boeken een rol speelt.

Wat vind je van de verplichte leeslijsten op de middelbare school?
Ik had zelf het geluk dat we een juf hadden die ons naast drie boeken van die verplichte leeslijst zelf verhalen liet uitkiezen. De meeste boeken die op de lijst stonden moedigden me immers niet echt aan om verder te lezen binnen het literaire genre. Een combinatie lijkt me een goede oplossing vermits je op die manier in contact met de klassiekers zonder dat je leesplezier er aan moet inboeten. De laatste jaren zijn er verschillende actuele thema’s besproken in YA-boeken dus het zou ook een goed idee zijn om de leeslijsten aan te vullen met boeken waarin jongeren zichzelf kunnen herkennen.

Waarom zou iedereen moeten lezen?
Je kan mensen moeilijk verplichten indien ze er geen interesse voor hebben. Onder dwang lezen is immers nefast voor je leesplezier. Zelf heb ik echter het idee dat ik het makkelijker vind om me in te leven in mensen hun situatie. Door veel te lezen lijkt je empathisch sterker te worden. Daarnaast helpt het me ook om tot rust te komen en krijg ik soms meer inzicht in mijn eigen gewoonten en gedachten.

Wat zijn je plannen op boekengebied in 2019?
Ik heb eigenlijk geen specifieke leesplannen. Al zou het wel fijn zijn mocht ik het aantal ongelezen boeken in mijn kasten wat kunnen laten zakken. Dat ik daarnaast ook graag wat vaker naar de bibliotheek wil gaan vormt waarschijnlijk geen al te beste combinatie.

Bedankt voor de leuke antwoorden, Liesbet!

Meer weten over Liesbet? Bezoek dan haar blog.