Deze maand zet ik boekenliefhebbers in het zonnetje! Dat lezen en/of schrijven leuk is, wisten we al, maar waarom doen we het? En hoe is de passie bij verschillende boekenwurmen begonnen? We komen er deze maand achter! Vandaag lezen we over de passie van boekenblogger Sue.

Je bent een boekenliefhebber, maar zou je jezelf kort voor willen stellen aan iedereen die jou nog niet kent?
Op internet ben ik bekend als Sue, 35 jaren jong en woon met mijn vriend en twee kinderen in het oosten van Nederland. Ik werk als zelfstandig veiligheidskundige en blog 6 jaar op www.boekenz.nl. Sinds kort schrijf ik ook voor De leesclub van Alles.

Hoe is je passie voor boeken ooit begonnen?
Vroeger als klein meisje las ik al veel boeken, het liefst speelde ik binnen en deed iets voor mijzelf. Zoals tekenen, borduren, puzzelen of lezen. Toen de puberteit zijn intrede deed hield ik mij juist met hele andere dingen bezig, toen is het lezen van boeken uit mijn leven verdwenen. Op de verplichte boeken voor school na dan. Toen ik 18 jaar was, kreeg ik een vriendje dat een eind verderop woonde. Tijdens de lange treinreizen is de liefde voor boeken weer opgebloeid (en ik was het buiten hangen ook zat tegen die tijd).

Wanneer en waarom ben je meer met boeken gaan doen dan lezen?
Tijdens een oudejaarsetentje (2012) in Lille hadden mijn vriend en ik het erover wat we zouden doen als alles mogelijk was. Soms hebben we die gesprekken wel vaker, van die ‘wat als…’ gesprekken. Toen las ik vrij veel en was actief op boekenfora zoals Ezzulia en het oude Crimezone. Langzaam is het idee voor het bloggen gestart, ik was mij trouwens nooit echt van bewust dat er boekenblogs bestonden. Er ging letterlijk een wereld voor mij open.
De week erop startte ik een blog via Weebly en ondertussen heb ik een eigen domein. Zo gaat het vaker bij mij. Als ik iets wil, gebeurt het ook meteen zonder enige voorbereiding te treffen of een plan uit te werken. Dit werkt voor mij het beste, maar is vaak niet zo handig.

Hoeveel boeken lees je per jaar?
Ik lees en luister ongeveer 70-90 boeken per jaar. Ik pak vooral de avonden met een fysiek boek en onder het auto rijden of het huishouden probeer ik een luisterboek te luisteren. Dit gaat vanzelfsprekend niet als de kinderen er zijn.

Wat is je favoriete genre en waarom?
Eerder las ik alleen maar thrillers, maar langzamerhand is mijn smaak verschoven naar het lezen van literaire romans, literatuur en (literaire) non-fictie. Zowel vertaald als niet vertaald trouwens. Ondanks dat ik thrillers tussendoor nog fijn vind om te lezen, merk ik dat ik kritischer word. Uit een goed literair boek krijg ik veel meer voldoening door de diepgang en de verwerking van thema’s.

Wat zijn jouw drie favoriete boeken en waarom?
Oei, zo lastig is deze vraag! Ik zou mensen toch echt De Etruskische glimlach van José Luis Sampedro aanbevelen. Salvatore Roncone is een oude, koppige maar ook zieke boer uit Calabrië. Hij moet zijn geliefde geboortestreek verlaten om bij zijn zoon en schoondochter in Milaan te gaan wonen. Wanneer hij zijn kleinzoon ontmoet, wordt de oude Roncone wat zachtaardiger. Deze subtiele veranderingen heeft Sampedro goed weten te vangen. Ook de verschuiving van de belevingswereld waarin hij leeft is zo ontroerend en tegelijkertijd zo treffend.

Ook Luz van Elsa Osorio is prachtig. Luz is een jonge Argentijnse vrouw die op zoek is naar haar verleden en afkomst. Ze groeit op in een invloedrijke familie tijdens het Argentijnse dictatoriale regime in de jaren ’70. Ze komt er achter dat ze een van de vermiste kinderen is die zijn weggehaald bij hun ouders.

Tot slot Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili. En eigenlijk heb ik nog veel meer boeken die zo mooi zijn. Toch kies ik dan voor de laatstgenoemde. Haratischwili heeft met dit boek de familiegeschiedenis van een bijzondere Georgische familie geschreven. En niet alleen dat; het is meeslepend, informatief (het staat naast de mooie volzinnen ook boordevol historische informatie, die liefhebbers als ik enorm kunnen waarderen), uniek en is gewoon grandioos.

Heb je een favoriete schrijver?
Nee, ik heb geen specifiek vaste favoriete auteur omdat ik gewoonweg niet kan kiezen. Dit komt ook omdat mijn smaak vrij divers is. Zo waardeer ik onder andere de stijl van Karin Amatmoekrim, Joke van Leeuwen, Jan Vantoortelboom, Isabel Allende en Alex Boogers en Elsa Osorio. Maar ik kan ook enorm genieten van Michael Connelly en Lee Child.

Wanneer is een boek in jouw ogen een goed boek?
Als het meer omvat dat een goed verhaal. Ik vind het prachtig wanneer een verhaal historische feiten of verhaallijnen bevat of een psychologische lading heeft. Of dat een boek je echt aan het denken zet en wanneer de auteur speelt met taal, zoals in Het geheim van een goed huwelijk van Geir Gulliksen.

Wat is jouw favoriete leesplek?
Thuis, in het hoekje van de bank.

Hoe lees je boeken? Fysiek, digitaal of als luisterboek?
Het merendeel fysiek, daarnaast nog een gedeelte als luisterboek. Jaren geleden heb ik een abonnement afgesloten bij Storytel (nee, ik heb geen aandelen). Nog nooit is een abonnement dat ik afsloot zo goed gebruikt.

Hoe deel je je boekenkast in?
Ik ben nog steeds een beetje zoekende. We hebben een mooie, grote boekenkast in de kamer en een grote in een andere ruimte. De mooiste boeken staan in de woonkamer, dus het is altijd een sport om de mooiste ook in deze kast te houden. Momenteel is deze kast ingedeeld in vertaald/niet vertaald en dan non-fictie op onderwerp. De andere kast is een chaos, maar daar kijk ik ook niet vaak in om eerlijk te zijn.

www.boekenz.nl

Wat vind je van de verplichte leeslijsten op de middelbare school?
Op zich prima dat er gelezen moet worden, maar het zou mooi zijn als lezers meer mochten lezen naar wat zij zelf willen. Natuurlijk snap ik dat een boek een bepaald niveau zou moeten hebben, maar het is toch ook een mooi doel om meer mensen aan het lezen te krijgen?

Waarom zou iedereen moeten lezen?
Omdat het goed is voor de ontwikkeling van je woordenschat, creativiteit, inlevingsvermogen, belevingswereld en natuurlijk omdat het ontspannend werkt.

Wat zijn je plannen op boekengebied in 2019?
Zoals elk jaar: meer uit eigen kast lezen. Mijn stapel is te hoog, dat ik er op momenten best tegen aan hik. Stom is dat. Ook het samenlezen van boeken vind ik heel leuk. Dit jaar las ik samen met andere lezers Anna Karenina van Tolstoj en nu zijn we Oorlog en vrede van Tolstoj aan het lezen. Dikke klassiekers die ik sowieso wil lezen, maar niet zo snel in mijn eentje zou oppakken. Tot slot wil ik vooral heel veel plezier houden in het lezen, dat is het allerbelangrijkste.

Bedankt voor de interessante antwoorden, Sue!

Meer weten? Bezoek dan Sue’s blog.