Deze maand zet ik boekenliefhebbers in het zonnetje! Dat lezen en/of schrijven leuk is, wisten we al, maar waarom doen we het? En hoe is de passie bij verschillende boekenwurmen begonnen? We komen er deze maand achter! Vandaag lezen we over de passie van blogger Paula.

Je bent een boekenliefhebber, maar zou je jezelf kort voor willen stellen aan iedereen die jou nog niet kent?
Ik ben Paula Heeger, 23 jaar en ik blog op MustMag.nl over boeken, films en series. Dat bloggen doe ik trouwens niet alleen, vriendinnen Anna en Esther schrijven ook regelmatig een blogpost. Van ons drie schrijf ik het meest over boeken. Ik lees vooral Young Adult-boeken, maar maak regelmatig een uitstapje naar een ander genre. Af en toe een thriller, (literaire) roman of dichtbundel vind ik ook leuk voor de afwisseling. Naast lezen en bloggen hou ik van tekenen, bulletjournalen, naar de bioscoop gaan en taart eten in de stad.

Hoe is je passie voor boeken ooit begonnen?
Vooral – heel cliché – in de bibliotheek. Ik kwam als kind altijd in de bibliotheek in het winkelcentrum. Het winkelcentrum is inmiddels afgebrand, maar in gedachten zie ik alles nog voor me. De vrouw achter de balie waar je je boeken moest laten scannen, de hoek waarin alle boeken voor kinderen stonden… ik heb levendige herinneringen aan die bieb. Ik leende als echte boekenworm maximaal: altijd zeven boeken. Dan nam ik een Floortje-boek mee van Cok Grashof, iets van Maren Stoffels of Francine Oomen. Heerlijk, vond ik dat. Mijn liefde voor boeken begon ook op school, waar we elke donderdagochtend in een groepje lazen. Die werd dan begeleid door een moeder of vader van een kind dat ook op school zat. Heel leuk was dat, vooral als je een nieuw boek van de plank mocht uitzoeken of een AVI-niveau hoger ging lezen. Naast de bibliotheek en school heeft mijn oma ook een rol gespeeld in mijn liefde voor lezen. Van haar kreeg ik op mijn verjaardag en voor Sinterklaas altijd een boek cadeau. Sommige boeken heb ik nog steeds, zoals Vals van Carry Slee. Die doe ik natuurlijk nooit weg, daar ben ik te sentimenteel voor – haha.

Wanneer en waarom ben je meer met boeken gaan doen dan lezen?
Dat vraag ik mezelf soms ook af. Het is best gek gelopen allemaal, omdat ik een tijd juist helemaal niet meer las. Als kind verslond ik alle boeken in de bibliotheek en als tiener op de middelbare school las ik soms ook nog wel iets. Misschien vijf boeken per jaar, ik weet het niet precies. In de laatste jaren op de middelbare school en tijdens mijn studie journalistiek las ik bijna nooit meer een boek. Als ik een boek las, dan was het iets van chicklit. Ik weet niet eens zo goed waarom, ik denk dat ik gewoon druk was met studeren en andere dingen leuker vond. Ergens tegen het einde van het eerste jaar journalistiek begon ik ook met bloggen, samen met studiegenoot Anna (waarmee ik nog steeds samen blog op MustMag). Dat deden we puur omdat we over dingen wilden schrijven die we écht leuk vonden. We hadden colleges over nieuws, politiek en economie en moesten daar uitgebreide nieuwsverhalen over schrijven. Soms hadden we daar geen zin in, dus gingen we bloggen. Eerst apart van elkaar, later begonnen we samen een blog over mode en beauty. We hadden nooit veel lezers, maar we hadden er altijd veel plezier in. Schreven we reviews over lipgloss, de outfits van actrices in Pretty Little Liars. Later werd het meer lifestyle en persoonlijke columns en kwam studiegenoot Esther erbij. Sinds twee of drie jaar hebben we Must Magazine. We wilden niet meer over álles schrijven, maar over specifieke onderwerpen. Ik las meer omdat ik het genre Young Adult had ontdekt en wilde over boeken schrijven, Anna is een Netflix-verslinder pur sang. Zo begon het.

Hoeveel boeken lees je per jaar?
Ik had mezelf voorgenomen om 52 boeken te lezen dit jaar, een boek per week. Inmiddels zit ik bijna op 80. Bizar. Zoveel heb ik nog nooit in een jaar gelezen. Normaal lees ik er tussen de 30 en 50. Maar, dat moet gezegd, bij die 80 zitten ook wat dunne dichtbundels. Dan loopt het natuurlijk snel op.

Wat is je favoriete genre en waarom?
Young Adult, zoals ik net al even vertelde. Het is zo’n dynamisch genre. Ik denk dat er geen genre is waarin zoveel ontwikkeling is. In het genre Young Adult heb je bovendien van alles, van fantasy tot sci-fi en van literaire YA geschreven in vrije vers tot normale romans. Voor ieder wat wils. Wat ik het tofste vind aan YA is dat er zoveel taboes in worden doorbroken. Er zijn boeken waarin jongens verliefd op elkaar worden, waarin meisjes verliefd worden op elkaar, iemand transgender is, iemand slutshaming aan de kaak stelt of iemand het over racisme in Amerika heeft. Dat vind ik echt fantastisch. Alles kan.

Wat zijn jouw drie favoriete boeken en waarom?
Zo moeilijk! Qua YA ga ik zeker voor The Hate U Give van Angie Thomas. Dit boek gaat over de Black Lives Matter-beweging in Amerika en is dus geschreven vanuit het perspectief van een jongere. Ontzettend goed, echt een boek dat iedereen zou moeten lezen. Een favoriet van dit jaar is de roman Onder Een hemel van sproeten van Alex Boogers. Ook een tikje YA, want er zit een perspectief van een tienermeisje bij. Ik vind Boogers zo goed schrijven, in 2019 wil ik zeker meer van hem lezen. Ik hou echt van zijn schrijfstijl, dat pure, rauwe en ook weer dromerige. Heel mooi. Als laatste favoriet tip ik Een van Sarah Crossan. Een YA-boek geschreven in een vrije versvorm. Het was het eerste boek dat ik in die vorm las, en sindsdien ben ik om. Een is bovendien onwijs mooi. Het gaat over een Siamese tweeling die van school verandert en uiteindelijk een levensveranderende operatie zal moeten ondergaan. In dat boek voelde het bijna alsof ik één van die tweeling was.

Heb je een favoriete schrijver?
Paulien Cornelisse, daar lees ik simpelweg alles van. Dit jaar is Matt Haig ook een van mijn favoriete schrijvers geworden. Zijn roman Het Eeuwige Leven vond ik al briljant, maar zijn non-fictie Planeet Paranoia is ook zo’n ongelofelijk goed boek. Na die twee boeken wil ik alles van hem lezen, dus De Wezens staat op mijn lijstje voor 2019. Verder? Alex Boogers, Sarah Crossan, Thomas Verbogt, Erin Watt en Lisette Jonkman. Ik vergeet er vast een paar, maar die schrijvers zijn zeker favoriet.

Wanneer is een boek in jouw ogen een goed boek?
Als het me raakt en als ik er na het lezen nog dagen over nadenk. Of dat ik maanden later opeens weer aan het boek moet denken, zomaar opeens of door iets wat ik zie op televisie. Het kan ook een goed boek zijn zonder dat dagen-over-nadenken-criterium. Het ritme vind ik belangrijk, de sfeer die een boek ademt. Bij Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum van Benjamin Alire Sáenz had ik bijvoorbeeld gedurende het lezen zo’n fijn en hoopvol gevoel. Als een boek iets aan je meegeeft als lezer en je qua sfeer en personages meevoert, is het wat mij betreft geslaagd.

Wat is jouw favoriete leesplek?
Op mijn bed of in mijn bed. En soms op de bank in de woonkamer. Ik droom van een ideale leesplek in mijn eigen privébibliotheek die ik later hopelijk heb, met prachtige boekenkasten en een fauteuil in een mooie warme tint die ook nog eens lekker zit. Ja, laat dat dromen maar aan mij over.

Hoe lees je boeken? Fysiek, digitaal of als luisterboek?
Vrijwel altijd fysiek, soms digitaal op mijn stokoude Sony e-reader. Ik heb me ooit aan luisterboeken gewaagd, maar daar heb ik de concentratie niet voor. Een podcast oké, maar een boek dat urenlang duurt kan ik echt niet luisteren. Bovendien lees ik gewoon liever omdat het dan (meestal) stil is om me heen. Met een luisterboek heb je toch altijd geluid om je heen, terwijl ik erg van het stilte van lezen hou.

Hoe deel je je boekenkast in?
Sommige mensen verklaren me voor gek, maar ik deel het in op kleur. Ik vind het mooi staan en het zorgt voor rust in mijn hoofd. Maar deel je boekenkast vooral in hoe je dat zelf wilt, zolang de ruggen van het boek niet omgekeerd staan. Wat woonmagazines ook zeggen, je boeken omdraaien doe je nooit!

Wat vind je van de verplichte leeslijsten op de middelbare school?
Ik vind ze hoognodig aan vervanging toe. Voor mijn eigen lijst las ik Nederlandse klassiekers – Het gouden ei, je kent het wel – maar ik vond er weinig aan. Sommige boeken heb ik überhaupt niet gelezen, gewoon een boekverslag van scholieren.com gehaald. Dat kon toen blijkbaar nog, haha. Als er meer modernere boeken op zouden staan, zou het een stuk verbeteren. En laat jongeren alsjeblieft YA lezen voor hun lijst. Genoeg boeken met zulke goede onderwerpen waar je zo een boekverslag over kunt maken.

Waarom zou iedereen moeten lezen?
Het hoeft niet, maar ik zou lezen iedereen wel aanraden. Iedereen zou wat mij betreft moeten lezen omdat het je woordenschat vergroot en je onbewust veel beter leert hoe je zinnen opbouwt. Daar heb je altijd iets aan in het dagelijks leven. Ook is het goed om boeken te lezen om te weten hoe andere mensen zich voelen. Toen ik The Hate U Give van Angie Thomas las, kwam ik heel dicht bij een Amerikaanse tiener die met racisme te maken heeft. Door haar ogen zag ik hoe belangrijk die Black Lives Matter-beweging eigenlijk is. Misschien zal ik als wit persoon nooit volledig begrijpen wat racisme is, maar ik snap het wel een beetje beter na dit boek. Door dit soort boeken begrijp je dingen die ver van je af staan een stuk beter. Dat is zo bijzonder.

Wat zijn je plannen op boekengebied in 2019?
Lekker doorgaan met bloggen, mooie boekfoto’s maken op Instagram en veel verschillende genres lezen. Ik hoop in 2019 ook meer literatuur te gaan lezen – één literair boek per maand als kan. Dat vind ik wel een goede uitdaging voor mezelf. Maar plezier houden in het lezen, dat is het allerbelangrijkste. Gewoon lezen waar ik op dat moment zin in heb.

Bedankt voor de uitgebreide antwoorden, Paula!

Meer weten over Paula? Bezoek dan haar blog of Instagrampagina

Blog MustMag
Instagram