Deze maand zet ik boekenliefhebbers in het zonnetje! Dat lezen en/of schrijven leuk is, wisten we al, maar waarom doen we het? En hoe is de passie bij verschillende boekenwurmen begonnen? We komen er deze maand achter! Vandaag lezen we over de passie van boekenblogger Mirjam.

Je bent een boekenliefhebber, maar zou je jezelf kort voor willen stellen aan iedereen die jou nog niet kent?
Mijn naam is Mirjam van Elst, sinds 2016 ben ik een van de redactieleden van boekenblog www.ogma.nu, daarvoor had ik mijn eigen blog Kaza Maria. Ik ben gek op Little Free Libraries, gelukkig staat er eentje vlak bij mij in de buurt! Ik vind het geweldig om te kijken wat voor parels er allemaal in liggen en ook om boeken te brengen. Mijn favoriete genre is ‘magisch realisme’, maar ik houd ook heel erg boeken over eten! Liefst zo min mogelijk vleesgerelateerd, want ik eet vegetarisch. :)

Hoe is je passie voor boeken ooit begonnen?
Um… Dat weet ik niet meer. Ik heb gewoon altijd gelezen, vanaf het moment dat ik kon lezen.

Wanneer en waarom ben je meer met boeken gaan doen dan lezen?
Een paar jaar geleden ben ik gaan bijhouden welke boeken ik las en die deelde ik op mijn blog Kaza Maria. Af en toe schreef ik ook over die boeken. Tineke van www.ogma.nu vroeg me toen of ik af en toe een blog wilde schrijven, zo werd ik een van de ‘founding mothers’ van Ogma!

Hoeveel boeken lees je per jaar?
Minimaal 50, meestal wel meer.

Wat zijn jouw drie favoriete boeken en waarom?
Op dit moment zijn dat Ove van Fredrik Backman, Graaf in Moskou van Amor Towles en De boekendief van Marcus Zusak.

Heb je een favoriete schrijver?
Niet echt. Ik vind meerdere schrijvers goed en dan wil ik ook alles van hen lezen. Zoals bijvoorbeeld Fredrik Backman. Ik ben erg benieuwd naar zijn Beartown-serie, daar heb ik nog niets van gelezen en daar hoor ik wisselende verhalen.

Wanneer is een boek in jouw ogen een goed boek?
Als het me meesleept. Als ik het niet meer neer kan leggen en iedere vrije minuut van de dag wil doorbrengen met dat boek. Dat is soms niet echt hoogstaande literatuur, maar dat maakt me niet uit. Als ik geniet, dan vind ik het goed.

Wat is jouw favoriete leesplek?
Overal. :) Maar het allerliefst op de bank of in bed, met iets lekkers te drinken en mijn hond Anne bij me.

Hoe lees je boeken? Fysiek, digitaal of als luisterboek?
Fysiek en digitaal. Ik koop veel boeken in de kringloop, dat blijf ik een geweldige plek vinden om nieuwe (voor mij dan) schrijvers te ontdekken. Zo heb ik bijvoorbeeld Fredrik Backman gevonden, daar ben ik zo blij mee, zijn boeken zijn fantastisch! Als ik op reis ben of ergens met de trein naartoe ga, dan neem ik de e-reader mee. En soms, als ik verder weinig bagage heb, neem ik nog één papieren boek mee, zodat ik dat kan laten zwerven. Altijd leuk!

Hoe deel je je boekenkast in?
Mijn boekenkasten met gelezen boeken staan op alfabet. Ik heb nog een kast met ongelezen boeken, die wilde ik dit jaar helemaal leeg krijgen, maar dat gaat me helaas niet lukken… Die boeken staan door elkaar.

Wat vind je van de verplichte leeslijsten op de middelbare school?
Heel goed! Hoewel de echte klassiekers misschien wat te zwaar zijn voor de gemiddelde scholier. Zo las ik Wachten op Godot voor mijn lijst, omdat je die en voor Engels en voor Frans mocht lezen. Wat een vreselijk boek… Het belangrijkste is dat mensen lezen. En als het even kan, met plezier. En wat dat dan precies is, dat maakt niet zoveel uit.

Waarom zou iedereen moeten lezen?
Lezen is superbelangrijk! Het is goed voor je woordenschat en voor je algemene ontwikkeling. En lezen is gewoon heel fijn. Voor mij is het pure ontspanning. Geweldig toch, het ene moment zit ik in het Midden-Oosten 500 jaar geleden en het andere moment zit ik op een of andere verre planeet in de verre toekomst. Ik houd ervan.

Wat zijn je plannen op boekengebied in 2019?
Ik wil verder met mijn eigen boek, daar ben ik al een paar jaar mee bezig. Het wordt een moderne Sheherazade, de dame die aan de prins 1001 verhalen vertelde. Verder blijf ik natuurlijk lekker veel lezen en schrijven daarover, op www.ogma.nu en op mijn eigen blog, dat binnenkort live gaat!

Bedankt voor de antwoorden, Mirjam!

Meer weten over Mirjam? Bezoek dan Ogma.nu of haar Instagrampagina!

Ogma.nu
Instagram