Deze maand zet ik boekenliefhebbers in het zonnetje! Dat lezen en/of schrijven leuk is, wisten we al, maar waarom doen we het? En hoe is de passie bij verschillende boekenwurmen begonnen? We komen er deze maand achter! Vandaag lezen we over de passie van boekenblogger Marcia.

Je bent een boekenliefhebber, maar zou je jezelf kort voor willen stellen aan iedereen die jou nog niet kent?
Ik ben Marcia, 28 jaar en ik woon in Gent. In het dagelijks leven werk ik als content creator, wat betekent dat ik veel video’s maak, artikels schrijf, interviews afneem en bijvoorbeeld nieuwsbrieven verstuur. Ook het beheren van social media valt onder mijn functie.

Als hobby heb ik twee websites over boeken, Oog op de Toekomst (een blog over Science Fiction) en Boekvinder (waar literatuur en romans centraal staan). Ik ben actief op #bookstagram, zit in meerdere leesclubs en ben een echte veellezer.

Marcia van der Zwan

 

Hoe is je passie voor boeken ooit begonnen?
Als kind las ik al veel boeken. Iedere week fietste ik met mijn moeder naar de bibliotheek voor een nieuwe voorraad leesvoer. Met de komst van Harry Potter in mijn leven, werd mijn liefde voor boeken definitief bevestigd. Ieder jaar ging ik ’s nachts met mijn ouders naar de boekwinkel om het nieuwe boek te halen!

Gedurende mijn middelbare schooltijd verslond ik het grootste deel van de literatuurlijst, maar toch was dat een periode waarin ik minder met boeken bezig was. Toen ik begon met studeren kwam mijn liefde voor boeken echter terug. Vanaf het moment dat ik Goodreads ontdekte nam het aantal gelezen boeken per jaar bovendien enorm toe.

Wanneer en waarom ben je meer met boeken gaan doen dan lezen?
Ik was altijd een lezer van boekenblogs. Ik vond het heerlijk om op deze manier inspiratie op te doen, maar wist niet zo goed wat een eigen blog zou toevoegen aan de community. Tot het moment dat ik mijn masterscriptie aan het schrijven was over de nieuwste populariteitsgolf van het dystopische genre (met boeken als The Hunger Games en Divergent). Opeens besefte ik me dat er geen enkele blog bestond met de focus op Science Fiction. Gezien mijn voorliefde voor dit genre was de stap snel gezet. Mijn scriptie raakte niet op tijd af, maar Oog op de Toekomst werd een feit. Sinds april 2015 is dit mijn eigen “wat als het misgaat met de wereld?’-plekje in de boekenblogcommunity.

Na mijn master volgde ik nog een postgraduaat in Digital Storytelling. Tijdens die opleiding werd mijn tweede blog, Boekvinder, geboren. In eerste instantie als een site waar mensen op basis van een aantal vragen een persoonlijke boekentip kregen, later omgevormd naar een blog over (vertaalde) literatuur en romans.

Marcia van der Zwan

 

Hoeveel boeken lees je per jaar?
De afgelopen jaren zet ik mijn Goodreads Challenge op 80 boeken per jaar, maar hier ga ik meestal ruimschoots overheen. De afgelopen vijf jaar las ik gemiddeld 107 boeken per jaar. Op moment van schrijven begin ik aan mijn 100e boek van dit jaar.

Wat is je favoriete genre en waarom?
Ik ben gek op Science Fiction. Ik houd van de gedachte-experimenten die elementen uit onze huidige samenleving uitvergroten. Binnen SF heb ik een voorliefde voor post-apocalyptische verhalen, omdat hierin de survival instincten van de mens naar boven komen. Dat zorgt vaak voor spannende situaties. Daarnaast ben ik gek op verhalen die zich afspelen in de ruimte of aan boord van een ruimteschip, houd ik van boeken waarin technologie een grote rol speelt en ben ik geïntrigeerd door dystopische toekomstvisies.

Marcia van der Zwan

 

Wat zijn jouw drie favoriete boeken en waarom?
Dat is een moeilijke vraag, maar vandaag kies ik voor:

Veronika besluit te sterven – Paulo Coelho; hoewel de rest van het oeuvre van deze auteur mij te spiritueel en te belerend is, behoort Veronika besluit te sterven tot mijn favorieten. Ondanks de titel is dit een boek over de mooie dingen in het leven. In deze roman onderzoekt Coelho de grens tussen gek en normaal.
De oversteek – Justin Cronin; Misschien wel een van de dikste post-apocalyptische boeken die ik ooit las. De oversteek is zo’n bijzondere leeservaring, over een wereld waarin een wetenschappelijk experiment de mensheid ten gronde bracht. De weinige overlevenden verschuilen zich in ommuurde leefgemeenschappen. ’s Nachts als het licht uitgaat, ligt het gevaar op de loer.
Harry Potter en de gevangene van Azkaban – J.K Rowling; mijn favoriet in de Harry Potter reeks. Ik vind het heerlijk dat Harry eindelijk eens niet tegenover Voldemort komt te staan en ik houd van Scheurbek. En van het verhaal met de Tijdverdrijver.

Heb je een favoriete schrijver?
Ik heb veel favoriete schrijvers. In Vlaanderen ben ik bijvoorbeeld fan van Stefan Brijs en Joost Vandecasteele. In Nederland volg ik Hanna Bervoets, Martin Michael Driessen, Peter Zantingh, Lieke Marsman en Arthur Japin op de voet. Daarnaast heeft het oeuvre van Harry Mulisch een speciaal plekje in mijn hart.

Op internationaal vlak ben ik fan van Margaret Atwood. Ik ben zo blij dat ik haar onlangs in het echt gezien heb! Ook houd ik van de boeken van Paolo Giordano en Johan Harstad. Mijn favoriete Science Fiction auteurs zijn Andy Weir, Blake Crouch, Gemma Malley en Michael Grant. En waarschijnlijk vergeet ik er dan nog een heleboel.

Daarnaast lees ik ook heel graag debutanten, maar dan is het moeilijk om iemand direct tot een favoriete auteur te benoemen. Ze hebben immers nog maar één boek geschreven.

Marcia van der Zwan

 

Wanneer is een boek in jouw ogen een goed boek?
Een boek is voor mij een goed boek als het me helemaal meeneemt naar een andere wereld. Als ik de wereld rond mij vergeet en me in het verhaal van het boek waan. Wanneer ik bijvoorbeeld uit de trein vergeet te stappen omdat mijn boek zo spannend is, heeft de auteur zijn werk goed gedaan.

Daarnaast word ik graag emotioneel geraakt door een boek. Luidop lachen, tranen die over mijn wangen lopen of een woede jegens het hoofdpersonage of de situatie: ik houd ervan als de auteur mij een bepaald gevoel geeft.

Wat is jouw favoriete leesplek?
In de trein! Ik ga dagelijks met de trein van Gent naar Brussel voor mijn werk. Dat is mijn ultieme leesmoment. Laatst had ik twee weken verlof. Twee weken lang heb ik nauwelijks een boek aangeraakt..

Hoe lees je boeken? Fysiek, digitaal of als luisterboek?
Luisterboeken zijn niet aan mij besteed. Mijn gedachten dwalen af en ik ben totaal niet mee in het verhaal. Het liefst lees ik een fysiek boek, maar af en toe schaf ik een ebook aan. Als ik bijvoorbeeld snel een boek in huis wil hebben – bijvoorbeeld om de deadline van een leesclub te halen.

Marcia van der Zwan

 

Wat vind je van de verplichte leeslijsten op de middelbare school?
Zelf heb ik met plezier de boeken van de literatuurlijst gelezen op de middelbare school. Maar ik heb het gevoel dat er sinds toen niets aan die lijsten is veranderd. Terwijl het aanbod toch enorm is veranderd.

Ik denk dat het belangrijker is om jongeren te stimuleren in leesplezier, dan te verplichten bepaalde klassiekers te lezen. Momenteel krijgen jongeren vaak de boodschap dat literatuur suf en ouderwets is en dat is spijtig. Laat ze zelf kiezen wat ze lezen en ze zullen de docenten verrassen.

Marcia van der Zwan

 

Waarom zou iedereen moeten lezen?
Lezen vergroot het empathisch vermogen en doet je nadenken over de gevolgen van de keuzes die je maakt. Daarnaast is het een welkome afwisseling naast al die schermen waarmee we onszelf omringen. Ik denk dat veel mensen baat hebben bij een vleugje ontspanning in deze wereld van ‘druk druk druk’.

Wat zijn je plannen op boekengebied in 2019?
Ik heb een kei goed podcast idee klaarliggen! Nu nog de tijd vinden om het daadwerkelijk uit te werken. Daarnaast wil ik mijn YouTube kanaal onder het stof vandaan halen én een videoreeks maken met auteurs. Een soort minidocumentaires. Een nieuwe camera heb ik al gekocht, dus nu is het tijd voor de volgende stap.

 

Bedankt voor de uitgebreide antwoorden, Marcia!

Meer weten? Bezoek dan Marcia’s blogs!

Oog op de toekomst

Boekvinder