Deze maand zet ik boekenliefhebbers in het zonnetje! Dat lezen en/of schrijven leuk is, wisten we al, maar waarom doen we het? En hoe is de passie bij verschillende boekenwurmen begonnen? We komen er deze maand achter! Vandaag lezen we over de passie van boekenblogger Conny.

Je bent een boekenliefhebber, maar zou je jezelf kort voor willen stellen aan iedereen die jou nog niet kent?
Mijn naam is Conny, getrouwd, heb een dochter (en ook boekenwurm) Femke van 15 en twee stiefzoons (25 en 26) die af en toe aanwaaien rond etenstijd.
Ik ben werkzaam in de ouderenzorg sinds 2013 en na mijn verzorgende opleiding nu bezig met de opleiding tot verpleegkundige. Leuke studie en dankbaar werk.
Voor ik in de zorg kwam heb ik ruim twintig jaar in de boekhandelwereld gewerkt. Helaas ging mijn werkgever failliet en kwam ik dus na wat omzwervingen in de zorg terecht.
Naast de drukte van gezin, werk en studie nog heel veel tijd om te lezen en recensies te schrijven voor Boekenbijlage en Kinderboeken en mijn eigen blog.

Foto: Conny

Hoe is je passie voor boeken ooit begonnen?
Ik heb altijd graag gelezen. Ik denk mijn echte boekenliefde begon door mijn meester (toen noemde je het nog meester) in klas vijf (oh, nu dus groep 7, dat zegt wat van mijn leeftijd). Hij kon meesterlijk voorlezen. Hij begon met Koning van Katoren en daarna met Meester van de zwarte molen, waarvan de laatste mijn favoriet is qua kinderboek door de jaren heen.
Sindsdien verslond ik boeken. Met een kleine dip tijdens de verplichte titels op de middelbare school, maar met een gemiddelde van 200 boeken per jaar heb ik dat wel weer ingehaald.

Wanneer en waarom ben je meer met boeken gaan doen dan lezen?
Toen ik niet meer werkzaam was in de boekwinkel en ik voor een blauwe maandag bij een benzinepomp werkte waar de verveling toesloeg, begon ik een Twitteraccount en kwam een oproepje tegen van Boekenbijlage die een jong iemand zocht voor chicklits te recenseren. Ik trok de stoute schoenen aan en vroeg mij af hoe jong dat moest zijn en voor ik het wist mocht ik recensies voor deze site gaan schrijven. Omdat die voornamelijk nieuwe boeken bespreken begon ik mijn bescheiden blog om daar boeken te bespreken die niet aan de orde kwamen bij Boekenbijlage.

Hoeveel boeken lees je per jaar?
De afgelopen jaren heb ik het een beetje bijgehouden op Hebban. Gemiddeld rond de 200 per jaar. Daar zit wel van alles tussen. Van roman tot kinderboek, van wetenschappelijk werk tot prentenboek. Ik lees allerlei genres en kriskras door elkaar.

Wat is je favoriete genre en waarom?
Ik heb niet echt een favoriet genre. Juist door meerdere genres te lezen hou ik mijzelf scherp en die afwisseling maakt voor mij het lezen leuk. Ik lees wel vaker thrillers en jeugdboeken, ook vanwege de recensie-exemplaren. En ik heb een voorliefde voor horror (liefs oldschool) en magie in een verhaal. Het is dan ook heerlijk dat er steeds meer horror en fantasy van Nederlandse bodem komt.


Foto: Conny

Wat zijn jouw drie favoriete boeken en waarom?
Wie mij een beetje kent weet dat ik totaal niet kan kiezen en dat dit soort rijtjes funest voor mij zijn. Want het is ook een beetje appels met peren vergelijken omdat ik zoveel genres lees.
Maar goed… favoriete jeugdboek is denk ik wel Meester van de zwarte molen geschreven door Preussler (uitgeverij Lemniscaat).
Verder ben ik fan van Sophia Drenth en haar Bloedwetten.. En een heel ander boek wat mij zeer ontroerde is Ik ben niet kwijt van Sjef van Bommel. Hij was mantelzorger van zijn partner die FTD (frontotemporale dementie) en vertelde over het proces van diagnose tot afscheid. Een boek wat ik iedereen van harte kan aanbevelen. Ik heb nog veel meer mooie boeken maar er stond drie dus hou ik het hier maar bij.

Heb je een favoriete schrijver?
Als tiener was ik helemaal fan van Boudewijn Buch. Zijn boeken hebben ook nog een speciaal plekje in mijn boekenkast. Maar sinds die tijd heb ik al zoveel meer moois mogen lezen dat ik niet echt een favoriete schrijver op het moment heb. Er zijn wel een aantal schrijvers waarvan ik gewoon het boek moet hebben als-ie nieuw uitkomt en dan bijna niet kan wachten maar één favoriet dat is niet meer te doen.

Wanneer is een boek in jouw ogen een goed boek?
Als je als lezer in het verhaal kan en mag verdwijnen. Dat je je even naast de hoofdpersoon van het boek kan wanen. Dat je zo wordt gegrepen door het verhaal dat de gewone wereld even niet meer bestaat alleen de wereld van het boek in je hoofd.

Wat is jouw favoriete leesplek?
Ik lees echt overal en nergens, heb altijd een boek in mijn tas. Favoriete plek, tja.. als er een kopje thee in de buurt is en het niet al te druk is is het goed. Languit op de bank met lading kussens in mijn nek, dekentje en bakkie… hmmm dat klinkt prima.

Hoe lees je boeken? Fysiek, digitaal of als luisterboek?
Fysiek! Ik wil ze ruiken, voelen, vasthouden, doorbladeren, terugbladeren, vooruit bladeren.. papier hier!

Hoe deel je je boekenkast in?
Op genre en op alfabet


Foto: Conny

Wat vind je van de verplichte leeslijsten op de middelbare school?
Moeilijk. Ik vind wel dat er een bepaald niveau moet worden gelezen en dan is een leeslijst een goede leidraad maar meer moet het niet zijn. Als je een docent treft die niet out of te box wilt denken en bij de oudere titels blijft hangen dan ontdekt de jeugd al die mooie juweeltjes niet die er vandaag de dag worden uitgegeven. Ook pleit ik voor fantasie op de lijst! Er zijn heel goede fantasie boeken die zeker de moeite waard zijn ! (bijvoorbeeld Max Havelaar met zombies van Martijn Adelmund of de Bloedwetten van Sophia Drenth). Ik hoop dat mijn dochter dat voor elkaar kan boksen bij haar docent. Wel vind ik het normaal dat je bij Nederlands alleen Nederlandstalige (Vlaamse) auteurs moeten lezen en geen vertalingen. Daar krommen mijn tenen van. Ook moest ik glimlachen dat sommige studenten al zuchten als ze 12(!) boeken in de bovenbouw moeten lezen voor Nederlands… Wij moesten er 25 per jaar lezen en dat was echt geen straf!

Waarom zou iedereen moeten lezen?
Het is verrijkend. Voor je woordenschat, voor je taalkennis, voor je fantasie, voor je ontspanning, kortom het is heerlijk voor je geest en je mindset.

Wat zijn je plannen op boekengebied in 2019?
Ik wil wat meer structuur inbrengen op mijn blog, meer inplannen en meer tijd hiervoor vrij maken. Ook wil ik wat meer recensies voor Boekenbijlage gaan schrijven. Dat stond wat op een laag pitje vanwege thuis en studie. En ook omdat de site Kinderboeken een enorme vlucht heeft genomen.
Verder wil ik wat minder recensieboeken gaan lezen zodat ik mijn eigen boekenberg die nog gelezen moet worden (meer dan 350 boeken) eens kan worden teruggebracht tot een kleinere heuvel. Maar dat zijn meer “booknerdproblemen” waarvan ik niet erg vind als het niet lukt.


Foto: Conny

Bedankt voor het delen van je passie voor boeken, Conny!

Meer weten over Conny? Bezoek dan haar blog!