Deze maand zet ik boekenliefhebbers in het zonnetje! Dat lezen en/of schrijven leuk is, wisten we al, maar waarom doen we het? En hoe is de passie bij verschillende boekenwurmen begonnen? We komen er deze maand achter! Vandaag lezen we over de passie van loopbaancoach en blogger Karin.

Je bent een boekenliefhebber, maar zou je jezelf kort voor willen stellen aan iedereen die jou nog niet kent?
Zoals je hierboven al kon lezen is mijn naam Karin. Ik woon samen met mijn man Jeroen in Utrecht. Wij delen onze liefde voor boeken, dus het zal je niet verbazen dat er een goedgevulde boekenkast in onze woonkamer staat. In mijn werk als loopbaancoach en als taaltrainer bij bedrijven werk ik met mensen, dus vind ik het heel fijn om me regelmatig terug te trekken in een boek. Ook houd ik van fietsen, de kleur blauw en het luisteren naar podcasts.

Hoe is je passie voor boeken ooit begonnen?
Door te luisteren naar boeken die aan mij werden voorgelezen toen ik nog klein was. Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt en Luister, kleutertje…korte verhaaltjes van Nelly Kunst, werden door mijn ouders zo enthousiast voorgelezen, dat ze daarmee hun boekenliefde aan mij doorgaven.

Hoe deel je je boekenkast in?
Het zal wel een tic zijn die ik heb overgehouden aan mijn studie Nederlands, maar voor het grootste deel staan de boeken bij ons in de kast op datum van uitgifte, hoewel de hoogte van het boek ook bepaalt waar het komt te staan.

Wanneer en waarom ben je meer met boeken gaan doen dan lezen?
In 2004 nodigde een vriendin mij uit om mee te doen met de boekenclub waar zij in zat. Het leek me leuk om met anderen over boeken te praten, dus zei ik enthousiast ja. Ook nu ben ik nog steeds lid van een boekenclub. En sinds 2013 heb ik ontdekt dat ik het ook heel leuk vind om over een boek te schrijven, dus dat doe ik zo nu en dan ook op mijn blog.

Hoeveel boeken lees je per jaar?
Eerlijk gezegd houd ik dat helemaal niet bij, dus precies weet ik het niet. Als ik even terugdenk aan het afgelopen jaar dan zijn het tussen de 20 en 30 boeken, schat ik.

Wat is je favoriete genre en waarom?
Literatuur is mijn favoriete genre en dan het liefst verhalen waarin het gaat om de persoonlijke ontwikkeling van mensen.

Wat zijn jouw drie favoriete boeken en waarom?
Strikt – Minke Douwesz: Haar precieze manier van schrijven, de humor en het letterlijk alles kunnen meebeleven wat hoofdpersoon Idske Wolters denkt en doet, ik genoot ervan.
Drenkeling, kinderjaren in het Derde Rijk – Gerhard L. Durlacher: Hij schrijft in korte verhalen over zijn ervaringen als kind in de jaren voordat de oorlog uitbreekt. Ik las het boek in mijn studietijd en het raakte me diep.
Perenbomen bloeien wit – Gerbrand Bakker: Na het boek Boven is het stil wilde ik graag meer lezen van deze schrijver en kwam ik erachter dat dit zijn eerste boek was. Nu weet ik niet welk boek ik mooier vind.

Heb je een favoriete schrijver?
Ja! Minke Douwesz is mijn favoriet. Ze heeft twee boeken geschreven. Het laatste boek kwam uit in 2009 en nu hoop ik nog steeds op een nieuw boek van haar.

Wat is jouw favoriete leesplek?
Het liefst lees ik thuis op de bank. Maar onderweg in de trein lees ik ook graag.

Wat vind je van de verplichte leeslijsten op de middelbare school?
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik vond de verplichte leeslijsten op school niet vervelend. Ik vond het heel leuk dat ik zoveel mocht lezen. Ik had alle talen, dus ik moest best flink doorlezen. Wat ik er wel vervelend aan vond, was dat ik alle motieven en diepere gedachten van schrijvers niet altijd begreep en dus leerde ik die uit mijn hoofd. En dat is wat ik erop tegen heb.
Laat jongeren vooral ontdekken dat lezen fijn is en leg ze geen verplichting op, en vraag ze naar hun eigen mening over boeken, dat is zoveel leerzamer. En wie weet word je als docent wel ontzettend verrast door de visie van je leerlingen.

Waarom zou iedereen moeten lezen?
Omdat je zoveel kan leren van de ervaringen van anderen én je even kan verdwijnen in een andere wereld.

Wat zijn je plannen op boekengebied in 2019?
Gewoon lekker verder blijven lezen.

Bedankt voor de leuke antwoorden, Karin!

Meer weten over Karin? Bezoek dan haar website.