Deze maand zet ik boekenliefhebbers in het zonnetje! Dat lezen en/of schrijven leuk is, wisten we al, maar waarom doen we het? En hoe is de passie bij verschillende boekenwurmen begonnen? We komen er deze maand achter! Vandaag lezen we over de passie van boekenblogger Ali.

Over Ali

Mijn naam is Ali Molenaar, 54 jaar oud en informatiespecialist bij een bedrijfsbibliotheek. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik ben de dochter van een lezer, het leesgen is van vader op dochter overgegaan. Vanaf het moment dat ik kon lezen, heb ik dat ook gedaan. Ik was in de bibliotheek al vrij snel door de jeugdboeken heen, en ben met een kaart van mijn moeder naar de volwassenenafdeling gegaan. Schrijven kwam later pas. Opstellen maken vond ik op school al leuk en later ging ik door en schreef korte verhalen voor mezelf. Tegenwoordig ben ik hoofdredacteur van een amateurtoneelblad in Den Haag, Haghespel en schrijf over toneel. En ik blog, over informatie (mijn werk), toneel, sport, voeding, bloggen en natuurlijk boeken.

Bloggen

In 2003 ontdekte ik het fenomeen bloggen, toen schreef ik voornamelijk over toneel. In 2006 begon ik over boeken te bloggen, en daarbij richtte ik me op de voorstelling die in romans en verhalen wordt gemaakt van toneel, theater, etc. Mijn bedoeling was eigenlijk een nieuwe rubriek te creëren in Haghespel, maar nu publiceer ik alleen op mijn blog. En ik ben ook over andere boeken gaan bloggen. Ik heb van 2013 tot en met 2017 meegeblogd aan #50books, 50 vragen per jaar over boeken, van alles en nog wat. Ik doe mee aan #WOT, Write on Thursday, waar boeken eigenlijk ook best wel vaak ter sprake komen. Dit jaar heb ik meegedaan aan de Maand van de Klassieker (#MKA2018) en aan de Maand van de Surinaamse Literatuur (#MSL2018). Daar ben ik zo enthousiast van geworden dat ik volgend jaar weer mee ga doen. Het leuke van zulke leesacties is dat je boeken gaat lezen die je normaal niet leest. Zeker voor #MSL2018 was dat het geval aangezien ik nooit boeken van Surinaamse auteurs heb gelezen. Nog zo’n leesactie, maar nu voor een boek, namelijk Anna Karenina van Leo Tolstoj, een actie waar ik een beetje tegenaan hikte, een enorm dik boek van een Russische auteur. Maar ik ben er zo enthousiast van geraakt dat ik ben begonnen met Oorlog en Vrede en daar ook een leesactie van heb gemaakt. Een andere leesactie was #wijlezenannaboom, over Anna Boom van Judith Koelemeijer.

Boeken

Het aantal boeken dat ik per jaar lees, varieert. Soms zijn het er maar 20, dit jaar ben ik best wel lang ziek geweest en had ik heel veel tijd om te lezen, mijn Goodreads challenge staat op 318%, 127 boeken. En daar zit van alles tussen. Ik ben gek op fantasy, maar thrillers en detectives kunnen me ook bekoren. Af en toe mag een simpele Bouquetreeks er tussendoor. Mijn favoriete schrijver van dit moment is Nora Roberts. Vraag het me over een jaar weer en het kan iemand anders zijn. Favoriete boeken noemen is nog moeilijker. Ik was afgelopen jaar dol op Lampje van Annet Schaap en heb daarover ook geblogd. Maar The Lord of the Rings van Tolkien blijft voor mij een favoriet. Ook dit kan volgend jaar wisselen. Het ligt er maar aan waar ik zin in heb, en dat kan heel afwisselend zijn. Een goed boek moet me meesleuren en de personages moeten me aanspreken.

Mijn boekenkast

Ik heb meerdere boekenkasten. Twee in de woonkamer, een grote met mijn non-fictie en dat is ingedeeld op onderwerp: geschiedenis (ik heb geschiedenis gestudeerd), Tweede Wereldoorlog, Amerikaanse geschiedenis en het Koningshuis. Verder staan in die grote kast mijn romans, alfabetisch geordend. In de tweede kast staat de voorraad aan ongelezen boeken, foto-albums en woordenboeken e.d. De boekenkast in mijn slaapkamer is gevuld met fantasy, ook alfabetisch geordend. Het staat dubbel in die kast. Verder is er nog een kast in mijn rommelkamer met boeken over toneel, toneelteksten, reisgidsen en programmaboekjes van toneelstukken en musicals waar ik ben geweest.

Waarom zou iedereen moeten lezen?

Ik kijk naar mezelf en weet dat ik veel plezier beleef aan lezen, geef me een boek en je hebt geen kind aan me. Maar ik weet ook dat je andere mensen niet met boeken moet lastigvallen. Daarom vind ik niet dat iedereen moet lezen. Iedereen mag lezen en voor de rest gewoon hobby’s hebben waar hij of zij zich mee kan amuseren.
Ik lees verder in 2019. Oorlog en Vrede sluit ik dan pas af. Er wordt weer een Maand van de Klassieker georganiseerd en ook een Maand van de Surinaamse Literatuur. En verder kijk ik wat op mijn pad komt.

Mijn website: www.alimolenaar.nl
Op www.alimolenaar.nl/stukjes blog ik over boeken e.d.
Op www.alimolenaar.nl/ali blog ik over sport en voeding.

Bedankt Ali voor de uitgebreide antwoorden!